350.org

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

За да ја додадете Hemija.net во вашата Favorites - збирка

 Корисник
 
 Лозинка  
 

Бесплатна email адреса vase_ime@hemija.net

Вклучете се и вие во светската потрага по вонземски цивилизации

  Link.Hemija.net

Збирка материјали за наставата во 21-от век - Збирката на материјали за наставата на 21-от век има цел да ви понуди различни наставни материјали и помагала кои може да ви помогнат во осовременување на наставата. Материјалите дадени во збирката исто така ќе ви помогнат да ги прилагодите барањата на новите наставни планови и програми, новата наставна методологија и користењето на новата технологија во вашата наставна практика.  (Гласајте)

Academic Earth - Академска Земја (или Академска планета Земја) помага да се поврзете со предавачи од светски познати универзитети. Следејќи ги снимените предавања на врвни светски професори може да се стекнете со дипломи и сертификати. Дури и да ја немате амбицијата за добивање на диплома, содржините до кои оваа страница води може да ви помогнат во вашето неформално образование.  (Гласајте)

Beer's Law - Беров закон. Статијата е едноставна и прегледна. Во неа се објаснуваат основите на беровиот закон врз кој денес се базираат околу 90% од сите аналитички методи.  (Гласајте)

British Antarctic Survey - British Antarctic Survey (BAS) претставува британска органиизација која се занимава со истражување на животната средина на Антарктикот. BAS претставува дел од Natural Environment Research Council на Велика Британија и е одговорен за британските истражувања на Антарктикот во последните повеќе од 60 години.  (Гласајте)

Natural Environment Research Council - Оваа британска владина организација е одговорна за финансирање на истражувања универзитетите и на сопствените истражувачки центри поврзани со природните науки. Во последно време од посебен интерес за оваа организација се истражувањата поврзани со климатските промени, биодиверзитетот и загадувачите на природата.  (Гласајте)

ChemCalc - Целта на овој проект за хеминформатика е развој на апликација (базирана на MySQL база на податоци и Java) која може да се користи како хемиски калкулатор. Програмата може да се користи за пресметување на точната маса, за елементарна анализа и за пресметување на распределбата на масата на добиените продукти врз основа на застапеноста на изотопите во изотопските смеси. Проектот е резултат на соработка помеѓу Универзитетот во Шлезија (Полска) и Универзитетот во Лозана (Швајцарија).  (Гласајте)

Хемикалии, супстанци, препарати и биоциди кои се употребуваат во Република Македонија - Информации за производителите на хемикалии, за законската регулатива во однос на складирањето и транспортот на хемикалии. Непоходни обрасци и барања за промент на големо со хемикалии, одобренија за увоз/извоз. Правилници за производство и промет на опасни хемикалии и др.  (Гласајте)

Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants - Стокхолмска конвенција за отпорни органски полутанти (ООП). Информации за активностите и средбите организирани во рамките на Конвенвенцијата, официјални документи и др. ООП супстанците предизвикуваат извесни форми на рак, дефекти кај новороденчињата, дисфункционален имунолошки и репродуктивен систем, поголема подложност на болести и намалена интелигенција.  (Гласајте)

ScienceDirect TOP25 Hottest Articles - Врвни 25 статии публикувани во списанијата на Elsevier. Овој бесплатен сервис е конструиран за да им помогне на научниците полесно да ги пратат новите трендови и достигнувања во науката. Сервисот нуди можност за прикажување на најпопуларните 25 статии според области, според списанијата, како и тоа во која годината кои статии биле најпопуларни.  (Гласајте)

OPEN J-Gate - World's biggest Open Access English Language Journals Portal - Оваа страница претставува електронски прозорец кон светот на научните списанија кои на јавноста и се бесплатно достапни. Open J-Gate започна да функционира во 2006 г. и претставува обид на Informatics (India) Ltd. да ја помогне Open Access Initiative (ОAI). Со Open J-Gate добивате интегриран пристап до над 4375 списанија и до неколку милиони статии со научни резултати.  (Гласајте)

 Карикатура

Биотехнологија

 Medline

Пребарувајте со Hemija.net во Medline - Online верзија на реферативното списание Index Medicus

Пребарај:

Во соработка со Amazon.com

  Новости

Нов тест за детекција на херпес - Се смета дека околу 60 до 95% од возрасните во светот се инфицирани од вирусот кој предизвикува херпес. Доколку неговото присуство се детектира на време тогаш може да се пристапи кон успешна примена на терапевтски методи. Но, за ова да биде можно потребни се и брзи и ефикасни тестови. Неодамна Gil Lee и соработниците од University College Dublin успеале да развијат тест за оваа намена кој е базиран на наночестички сочинети од железо оксид кои се прекриени со пептид кој овозможува успешно да навлезат во вирусот.

Линоленската и докосахексаедонската киселина значително влијаат врз интелигенцијата на вашите деца - Омега-3-докосахексаедонската киселина е масна киселина која се наоѓа во некои видови риби и јаткасти плодови. Според научниците од University of Pittsburgh (САД) концентрацијата на оваа масна киселина во мајчиното млеко корелира со поените кои нивните деца во иднина ќе ги покажат на тестовите на интелигенција.
Во истражувањето било анализирано мајчиното млеко од жени кои живеат во 28 различни земји и резултатите кои нивните деца ги добиле на стандардизиран тест на интелигенција. Спротивно на ова, линоленската киселина која е присутна во производите од пченка и соја укажува на пониски резултати во изведените тестови.

Нобелова награда за хемија за 2014 година - Оваа година Новеловата на града за хемија ја добија Eric Betzig (САД), Stefan W. Hell (Германија) и William E. Moerner (САД) за развојот на флуоресцентна микроскопија со суперрезолуција со што се овозможува анализа на наноматеријали со димензии помали од границите кои ги поставува дифреакцијата.

Совети за намалување на веројатноста за појава на рак на простатата - Ракот на простатата е многу чест кај мажите во целиот свет. Иако е познато дека начинот на живот и исхраната влијаат врз појавата на оваа форма на рак, до неодамна не беа познати деталите поврзани со исхраната.
Во намера да се објасни влијанието на исхраната врз појавата на оваа форма на рак научниците од University of Bristol во Велика Британија направиле студија која била изведена врз 1806 пациенти кои имале рак на простатата и 12005 здрави испитаници. Еден од наодите на истражувањето е дека поголемата консумација на зеленчук и овошје е поврзана со намалена намалена фреквенција на појавување на ракот. При тоа научниците заклучуваат дека посебно е важно количеството на консумирани домати.

Погледнета во каква состојба е Curiosity - роверот на NASA после две години на црвената планета - Доколку го одберете горниот линк преку серија од фотографии ќе може да го забележите постепеното стареење на роверот во текот на својот двегодишен престој на Марс.

Целосна синтеза на виридикатумотоксин-Б - антибиотик кој до сега се добиваше само од габи - Научниците од Rice University успеале да развијат постапка за целосна синтеза на виридикатумотоксин-Б – потентент антибиотик кој претходно можеше да биде изолиран само од еден вид на габи. Постапката за синтеза на ова соединение би можела во иднина да доведе до синтеза на нова серија на антибиотици за борба против заболувања предизвикани од бактерии кои се отпорни на постојните лекарства.

Дали феминизацијата е одговорна за создавањето на модерниот човек? - Антрополозите од Duke University врз основа на анализата на 1400 древни и современи черепи заклучилте дека намалувањето на нивото на тестостеронот кај луѓето довело до појавата на модерниот човек. Овие научници велат дека иако модерниот човек се појавил пред 200.000 години, веројатно појавата на мутација во ДНК, пред околу 50.000 години довела, до намалување на нивото на тестостеронот, а со тоа настанало подобрување на говорот, консумацијата на готвена храна и други еволутивни предности.

Потеклото на флуорот во вашата паста за заби - Флуорот може да се најде во производите кои секојдневно се користат како што се пасти за заби, гуми за џвакање и сл. До сега постоеја три теории за настанокот на овој елемент за тоа каде настанува овој елемент. Наодите неодамна презентирани од шветските научници од Универзитетот во Лунд и нивните соработници од САД укажуваат на тоа дека, најверојатно, овој елемент настанал во внатрешноста на ѕвезди со големина слична на големината на нашето Сонце.

Хемиска проверка на квалитетот и на фалсификувањето на кафето - Во Бразил неодамна е развиен тест со кој може да се детектира фалсификувањето на кафето – односно дали кафето кое се продава е измешано со друг вид на многу поефтино кафе. За голем број на други пијалаци постојат повеќе методи за оваа намена, но не и за кафето. Детектирањето на фалсификувањето на кафето е многу тешко зашто откако ќе се испечат и иситнат зената визуелно тоа не е можно. За оваа намена научниците од Бразил развиле хроматографска метода со која врз основа на квантификување на јаглехидратите може да се провери квалитетот на меленото кафе.

Ботоксот може да послужи во борбата против рак на стомакот - Дали уништувачот на брчки може да се бори против ракот? Стомачниот рак е петти според фреквенцијата на појавување во светот и тешко се третира. Хемотерапијата, често пати, не е доволна за да го сопре растењето на туморот, но изгледа дека тука може да помогнат инекциите на ботокс.
Оваа идеја е предложена и развиена од група од научници од Columbia University предводена од Timothy Wang, a резултатите се публикувани во списанието Science.

Зголемената концентрација на D витаминот на зголемува веројатноста за забременување - Витаминот D претставуа стероди кој се раствора во масти. Тој ја регулира апсопцијата на минерали (Zn, Ca, фосфати и др.). Според наодите на истражувачите од Италија кусокот на витамин D во организмот може да ја намали веројатноста за забременување. Истражувањето било изведено врз 480 жени кај кои било извршено in vitro оплодување. Анализата на резултатите покажала дека најголема е веројатноста за забременување кај жените кај кои концентрацијата на овој витамин е поголема од 30 ng/mL.

Рибите изложени на лекови против анксиозност се поиздржливи - Рибите кои биле изложени на некои од вообичаените анти-анксиозни лекарства се поактивни и имаат поголеми можности за преживување од рибите кои не биле изложени се вели во една студија неодамна објавена во списанието Environmental Research Letters. Студијата е направена од истражувачи од Umeå University (Шветска). Овие истражувачи во своите резултати додаваат дека, често пати, со примена на стандардните методи за испитување на влијанието на лековите врз животната средина многу повеќе внимание им се посветува на негативните ефекти.

Лесна синтеза на метанол од јаглерод диоксид - Метанолот е важна суровина во индустријата која обично се синтетизира од H2, CO2 и CO при високи температури и притисоци. Долго време хемичарите се обидувале да најдат поевтин начин на синтеза на ова соединение, меѓу другото и поради тоа што со овој процес би можело да се отстранува и CO2 од атмосферата.
José A. Rodriguez и соработниците, од Brookhaven National Laboratory (САД) упеале да развијат два типа на катализатори кои содржат бакар, цериум и титан со кои дибивањето на метанолот во голема мерка се поевтинува. Резултатите од истражувањето се публикувани во реномираното списание Science. (За пристап пoтребно е да се регистрирате)

Пресуда за шеќерот - Шеќерот е токсичен! На мастите и на натриумот им посветуваме толку многу време, а тие се всушност помалото зло во нашата исхрана. Новите докази покажуваат дека шеќерот и можеби вештачките засладувачи веројатно се причина за високиот крвен притисок високиот холестерол, срцевите заболувања, дијабетесот и заболувања на црниот дроб.
Се повеќе научници сметаат дека шеќерот е во перголема употреба во секојдненивот живот и го нарекуваат „најдемонизиран адитив на храната“.

Шест бизарни геолошки формации кои ќе станат почести со голбалното затоплување - Дали ќе дојде до глобално затоплување или не зависи во најголема мерка од тоа што ќе преземе човештвото. Доколку сепак не собереме сили да се справиме со климатските промени, Richard Alley од Penn State University во University Park вели дека некои геолошки формации ќе станат почести на Земјата. Повеќе за овие геолошки формации ќе може да прочитате на станицата на NewScientist доколку го изберете горниот линк.

 Прочитаjте

PepsiCo ги повлекува бромираните растителни масла од Gatorade - Сара Кавана, тинејџерка од Мисисипи (САД) прогласи победата по одлуката на PepsiCo да ги повлече бромираните растителни масла од својата серија на спортски пијалаци Gatorade. Инаку, бромираните растителни масла оригинално биле патентирани како супстанци кои би требало да се користат за спречување на ширењето на огнот во противпожарни апарати.

Нов начин на претворба на сулфурниот диоксид во сулфурна киселина - Научниците од Финска и од САД идентификувале нов начин на оксидација на сулфур диоксидот до сулфурна киселина во атмосферата. Овој тип на оксидација може да се одвива и во ноќните часови. Овој механизам може да помогне за подобро предвидување на улогата на аеросолите од сулфур диоксид врз климатските промени.

Стабилноста на арсенатната ДНК - Во 2011 година, во еден научен труд објавен во списанието Science се тврдеше дека бактериите од езеро Моно во Калифорнија, САД, не само што еволуирале за да го толерираат арсенот, туку и го инкорпорирале во сопствената ДНК. Статијата доведе до многу критики во научниот свет, но можеби авторите сепак биле во право.

Невидливо мастило за 21 век - Научниците од Кина развиле нова техника за литографско печатење на карактери и знаци врз фотонска хартија. Оваа метода е од значење при развојот на нови постапки за заштита од фалсификување.

Црниот TiO2 апсорбира светлина во целиот спектар - Истражувачите во САД со хидрогенирање успеале да предизвикаат дефекти во структурата на титани диоксидните нанокристали и со тоа успеале да го зголемат количеството на сончева светлина кои го тие апсорбираат. Тие се надевале дека произведениот црн TiO2 ќе може да се користи за производство на евтин водород кои ќе се користи како гориво.

Тродимензионални графени - Научниците од Кина успеале да развијат брза и лесна процедура за добивање на 3D графен во вода, проширувајќи ги при тоа сознанијата графените со што нивната иднина како суперкондензатори, материјали за складирање на водород и како катализатори станува поизвесна.

Како антидепресивите го помагаат развојот на мозокот - Научници од Велика Британија го откриле механизмот со кој некои антидепресиви го стимулираат формирањето на нови мозочни клетки – наод кој би можел да доведе добивање на нови поефикасни лекови за оваа намена.

Престојат промени во релативните атомски маси на елементите - Релативната атомска маса на десет елементи ќе биде изразена во форма на интервали, наместо како досега со еден вредности, објави неодамна Меѓународната унија за чиста и применета хемија (IUPAC).

 Стари статии

Зошто некои луѓе се алергични на вино?

Рециклирање на јаглеродниот диоксид

Супер бодликави соларни ќелии

Хирално раздвојување на овошни флавоноиди

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net