Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Спасување на теракотната армија

Tераконтната армија - повеќе од два милениума под земја
Кинеската теракотна армија е можеби најважното археолошко откритие било кога направено. Закопана заедно со кинескиот император Кин Шихуанди, пој умрел во 210 година п.н.е., армијата останала под земја повеќе од два милениуми. Откако војниците беа откопани, нивната оригинална боја почна да избледува. Археолозите и конзерваторите со години се обидуваат да изнајдат начин како да се стабилизира бојата пред таа потполно да исчезне. Познатите методи не дадоа резултати. Сега, со користење на зрак од електрони се вршат обиди за спарување на кинеската теракотна армија од забот на современието.

Heinz Langhals со некои од членовите на древната армија
Првите терактони фрагменти биле пронајдени во Линтонг во 1974 година. До крајот на 2002 година околу седум до осум илјади војници во природна големина. Кај околу 1500 од ископаните војници забележано е постепено распаѓање. „Лакот со кои се покриени војниците со стоење се променува“, објаснува Heinz Langhals од Универзитетот во Минхен. „Пукнатините кои се појавуваат брзо се шират, се спојуваат и доколку рeлтивната влажност се спушти под 84 % многу брзо може да падне соодветниот дел.“ На ваков начин слојот од боја на терактоните војници отпаѓа.

Проблемот со конвенцијалните материјали кои се користат за вакви и слични цели е во тоа што тие не можат да поминат низ финиот порозен и со вода заситена слој. Професор Langhals заедно со својте соработници Daniela Bathelt и Ingo Rogner го имаат решението за проблемот.
Фрагмент конзервиран со електронски сноп

Прво, тие ги третираат војниците со хидроксиметилметакрилат (ХЕМА). Оваа супстанца која е растворлива во вода може да се нанесува директно врз теракотните фигури. Потоа, молекулите од ХЕМА, под дејство на електронски сноп се полимеризираат врзувајќи го цврсто за себе слојот со боја.

Полимерот добиен од ХЕМА е многу стабилен и исто така не ги оштетува пигментите. Заштитата на културно наследство со ваква големина очигледно дека бара од методите применти за негова конзервација да се долготрајни и да можат рутински да се применуваат.

 Статии

најчитани
Минерали од Македонија на компакт диск (5459 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (5433 посети)
Прочистување на дизел моторите со уреа (5403 посети)
Љубов или хемија? (5328 посети)
Приказна за сапунот (5302 посети)
Нов начин на претворба на сулфурниот диоксид во сулфурна киселина (5274 посети)

 Link.Hemija.net

најпосетувани линкови
Beer's Law (6348 посети)
Indian Institut of Technology, Department of Chemistry (6347 посети)
ScienceDirect TOP25 Hottest Articles (6347 посети)
International Zeolite Association (6344 посети)
American Physical Society (6343 посети)
Elementistory (6343 посети)

 Нобеловци

Harold Clayton Urey (1934)
Jens Christian Skou (1997)
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (1905)
Alan G. MacDiarmid (2000)
Ahmed Zewail (1999)
Michael Smith (1993)
Kary B. Mullis (1993)
Vladimir Prelog (1976)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net