Farmahem - od 2001 sponzor na Hemija.net

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Уште една причина за чаша добро вино


 Чаша вино за добро здравје

Научниците од Соединетите Aмерикански Држави пронашле уште една изрека за да нè убедат во корисноста од консумација на една до две чаши црвено вино. Причината за тоа е присуството на уште една група хемикалии кои се смета дека го намалуваат нивото на холестеролот. Овие супстанци кои се нарекуваат сапонини биле идентификувани со хроматографска сепарација со масен детектор.

Консумирањето црвено вино и до сега во повеќе експерименти е докажано дека ја редуцира можноста од добивање на кардиоваскуларни заболувања. Со овие резултати може да се објасни т.н. француски парадокс што всушност значи дека виното ги минимизира негативните ефекти од консумирање на храна со многу маснотии со што може да се објасни ниското ниво на срцеви заболувања кај французите кои редовно консумираат вино.


Andrew Waterhouse

Сега хемиските енолози од University of California во Davis, успеале да идентификуваат нова група хемиски соединенија кои се поврзани со претходните созананија. Сапонините, соединенијата за кои овде станува збор претставуваат природни производи (се наоѓаат во маслиново масло и соја) базирани на тритерпени. Според Andrew Waterhouse за прв пат овие супстанци се пронајдени во вино.

Ресвератролот, антиоксиданс кој се наоѓа во зрната грозје до сега се сметаше дека игра најважна улога во објаснувањето на францускиот парадокс, но Waterhouse смета дека сапонините би можеле да бидат исто толку важни. „Сапонините се модерна состојка во храната“, велит тој, „Луѓето почнуваат се повеќе да се интересираат за нив, но никој до сега не се сетил да ги побара во виното.“

Се смета дека изворот на сапонините е обвивката од зрната грозје и тие во текот на ферментацијта се раствораат. За да дознае повеќе Waterhouse испитал шест различни видови Калифорниски вина, четири црвени и две бели. „Просечната дневна потреба од сапонини е проценета на 15 mg, додека, пак, една чаша црвено вино има концентрација на сапонини еднаква на половина од потребната, што црвеното вино го прави значајно за исхраната“ вели Waterhouse. За разлика од црвените вина, белите вина поседуваат три до десет пати помалку сапонини. Содржината на сапонините во вината зависи и од содржината на алкохолот. „Сметаме дека алкохолот помага во растворањето на сапонините во виното, но за да го потврдиме ова се потребни дополнителни испитувања“ смета Waterhouse.

Црвените вина содржат исти количества на сапонин и ресвератрол. Додека за ресвератролот како антиоксиданс ја намалува оксидирачката моќ на холестеролот, се верува дека сапонините делуваат сврзувајќи се со него и оневозможувајќи тој да се апсорбира од храната.

 Статии

најчитани
Минерали од Македонија на компакт диск (4965 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (4954 посети)
Прочистување на дизел моторите со уреа (4948 посети)
Приказна за сапунот (4906 посети)
Љубов или хемија? (4892 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (4845 посети)

 Хумор

најчитан
Смртта на биретата (4831 посети)
Карикатури (4799 посети)
Електрофилна адиција - молекулска драма (4783 посети)
Словенската и хемиската писменост (4782 посети)
Станувајќи алкохол (4775 посети)
Бисери на мудроста (4754 посети)

 Link.Hemija.net

најпосетувани линкови
SciStore (6021 посети)
Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (6016 посети)
Indian Institut of Technology, Department of Chemistry (6014 посети)
ScienceDirect TOP25 Hottest Articles (6014 посети)
Natural Environment Research Council (6014 посети)
Academic Earth (6014 посети)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net