Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Водата не е за пиењe

Кога во 1988 година во јужна Англија возач на камион по грешка истоварил 20 тони алуминиум сулфат во еден резервоар со вода, сигурно не можел да претпостави какви долгорочни последици неговата невнимателност ќе предизвика. Повеќе од 20 000 луѓе ја користеле водата од резервоарот, а денес многумина ги чувствуваат последиците.

Во извештејот публикуван во British Medical Journal се вели дека губењето на помнењето и оштетувањата на мозокот кај населението од тој регион се во директна врска со инцидентот од 1988 година. Овие докази значат дека жртвите кои ги сносат последиците од овој еко инцидент и имаат помалку од 21 година, можат да започнат судски процес за исплата на обештетување и покрај одговорот постигнати во 1994 година кога на 184 лица им бил доделен надомест за претрпеното нарушување на здравјето во висина од 400 000 фунти (640 000 американски долари).

Конзервативната влада на Велика Британија од тоа време, тврдела дека ефектите кои популацијата ги чувствува се повеќе од сугестивна природа, одошто резултат на некакви хемиски или биохемиски реакции. Новите истражувања, направени врз 55 пациенти, од нив петнаесет парови браќа и сестри кои не пиеле иста вода покажува забележителни разлики во здравствената слика. Жртвите страдаат од губење на памтењето, намалување на координацијата и намалување на коефициентот на интелигенција. 

„Конечно имаме и медицински докази“, вели Doreen Skudder, која инаку, има доста сторено за да запознавање на јавноста со инцидентот и со неговите последици. Членот на парламентот од тој дел на Англија, либералниот демократ Paul Tyler вели „Сметам дека владата има морална и политичка обврска започне истрага за инцидентот“. 

David Nicholson

 Статии

најнови
PepsiCo ги повлекува бромираните растителни масла од Gatorade
Нов начин на претворба на сулфурниот диоксид во сулфурна киселина
Стабилноста на арсенатната ДНК
Невидливо мастило за 21 век
Црниот TiO2 апсорбира светлина во целиот спектар
Тродимензионални графени

 Link.Hemija.net

најпосетувани линкови
Indian Institut of Technology, Department of Chemistry (6435 посети)
ScienceDirect TOP25 Hottest Articles (6427 посети)
Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (6422 посети)
The Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (6413 посети)
Збирка материјали за наставата во 21-от век (6396 посети)
Beer's Law (6394 посети)

 Нобеловци

Harold Clayton Urey (1934)
Jens Christian Skou (1997)
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (1905)
Alan G. MacDiarmid (2000)
Ahmed Zewail (1999)
Michael Smith (1993)
Kary B. Mullis (1993)
Vladimir Prelog (1976)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net