Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Како антидепресивите го помагаат развојот на мозокот

Истражувачите го откриле механизмот со кој некои антидепресиви го стимулираат формирањето на нови мозочни клетки – наод кој би можел да доведе добивање на нови поефикасни лекови за оваа намена.

Антидепресивите се борат против депресијата со зголемување на нивоата на серотонин во мозокот. Но, тие исто така може да помогнат и преку стимулирање на формирањето на нови мозочни клетки, преку процесот наречен неврогенеза, кој исто така игра важна улога и во помнењето.

Се смета дека кај депресивните пациенти се ослободуваат на поголеми количини на гликокортикоидни стрес хормони, како што е кортизолот, кој ја намалува неврогенезата, предизвикува симптоми, како што е ослабување на помнењето и лошо расположение. Претходните истражувања покажале дека антидепресивите го блокираат ефектот на гликокортикоидните хормони и ја фаворизираат неврогенезата, но механизмот со кој тоа се постигнува беше непознат.

Неодамна, научниците од King's College во Лондон во Велика Британија открија дека антидепресивите влијаат врз неврогенезата преку интеракција со гликокортикоидните рецептори, што доведува до генска експресија на клучните гени потребни за матичните клетки да се диференцираат и размножуваат. Групата на истражувачи изложила култури од човечки матични клетки од областа на мозокот наречена хипокампус на повеќе антидепресиви, вклучувајќи го сератраленот, која на пазарот може да се најде како како Zoloft (од производителот Фајзер).

"Утврдивме дека гликортикоидните хормони и антидепресивите го активираат истиот протеин, наречен гликокортикоиден рецептор," вели Christoph Anacker, кој ја предводел истражувачката група. "Но, тие го активираат овој рецептор на многу различен начин". Гликокортикоидите ја намалуваат неврогенезата, додека пак, антидепресивите ја зголемуваат.

Истражувачите велат дека резултатите од нивната работа претставуваат лабораториски модел за начинот на кој депресијата функционира и платформа за откривање на нови антидепресиви кои се поефикасни и кои ќе доведуваат до помалку несакани ефекти. "Тоа укажува на тоа дека антидепресивите предизвикуваат повеќе ефекти од само влијание врз преносот на серотонин во мозокот", вели Daniel Smith, експерт за клиничка психологија од Cardiff University, Велика Британија. "Сега антидепресивите имаат доста широк спектар на ефекти и стапуваат во интеракции со голем број на различни рецептори во мозокот." Овие резултати може да доведат до развој на нови лекови кои се насочени само кон гликокортикоидните рецептори, додава Smith.

До 2020 година, депресијата, се очекува да биде втора најраспространета болест во светот, а на тоа укажуваат повеќе индикатори. Една од пет жени и еден од десет мажи, најверојатно, ќе доживеат депресија во текот на својот живот.

 Статии

најчитани
Престојат промени во релативните атомски маси на елементите (5700 посети)
Рециклирање на јаглеродниот диоксид (5694 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (5692 посети)
Нов начин на претворба на сулфурниот диоксид во сулфурна киселина (5691 посети)
Историјата на хемијата на поштенски марки (5682 посети)
Флогистонска теорија (5680 посети)

 Link.Hemija.net

најнови линкови
Збирка материјали за наставата во 21-от век (2010-05-20)
Academic Earth (2010-05-02)
Institute of Chemical Methodologies (2010-02-21)
Universitе des Sciences et de la Technologie HOUARI BOUMEDIENE (2010-02-21)
Beer's Law (2009-08-03)
British Antarctic Survey (2009-07-12)

 Хумор

најчитан
Основни правила за работа во лабораторија (5698 посети)
Администрариум (5677 посети)
Бисери на мудроста (5672 посети)
Студентски легенди (5671 посети)
Станувајќи алкохол (5665 посети)
Смртта на биретата (5664 посети)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net