Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Архива на статии објавени на Hemija.net

Текстови објавени во текот на:

2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - Врвни десет


   Статии објавени во текот на 2008 година

  • Лепливи како нозете на гико - Трката за добивање на матери- јали кои посед- уваат лепливост како нозете на гико наскоро може да биде завршена, со оглед на тоа што неодамна во Science група од научници од САД публикуваа резултати за материјал кој има задоволително добри својства.  (4886 посети).
  • Што е подобро: кафе или инстант кафе? - Кафето e еден од најпопуларните пијалаци во светот. Тоа претставува омилена течност за консумација на многумина, најмногу поради енегизирачкиот кофеин, но и поради убавиот вкус, и прекрасен мирис. Кај нас најчесто се приготвува кафе од сомелени зрна. Оние кои немаат доволно време на располагање, а последниве дваесетина години време во голема мерка ни недостига на сите, се решаваат за инстант кафе. Но кое кафе е подобро?  (5154 посети).
  • Силициумовo изненадување - Две групи од американски научници успеале да добијат тер- моелектричен материјал кој се базира на силициум и кој може успешно да ја претвори топлината која се ослободува во електричните уреди во електрична енергија. Оваа идеја има голем потенцијал. Нејзиното реализирање значи зголемување на ефикасноста на сите уреди кои работат на електрична енергија!  (4792 посети).
  • Хемискиот компас ја објаснува мистеријата на миграцијата на животните - Како дел од напорите да се идентификува мистериозниот компас кој многу видови животни го поседуваат за навигација на Земјата, хемичарите од University of Oxford од Велика Британија, за прв пат, успеале да покажат дека магнетното поле на Земјата може да влијае на одвивањето на некоја хемиска реакција.  (4847 посети).
  • Разложување на водата со сонце - Tим од италијански научници успеал да создаде ќелија која со помош на е спосбна да ја разложува водатра на составните елементи. Овој пронајдок претставува еколошки прифатлив начин за добивање водород - за кого се очекува во иднина да ги замени фосилните горива.  (5133 посети).
  • Храна за канабиноидните рецептори - Пред извесно време Cochrane Systematic Review дојде до сознанија дека мали количества од римонабант (околу 20 милиграми) може селективно да ги блокира СВ1 рецепторите во мозокот на пушачите и со тоа го оневозможува чувството на задоволство кое на пушачите им го дава запалената цигара.  (4767 посети).
  • Анонимни чокохоличари - Нема да претставува изненадување ако ви кажеме дека истражувачите кои работат за светскиот гигант за производство на чоколада Nestle пронашле хемиската врска која некој луѓе ги прави љубители на чоколадата, а други пак, ги прави индиферентни во однос на овој производ.  (4788 посети).
  • Интелигентни мастила - Мастило кое може да ја менува бојата при изложување на кислород би можело во иднина да им помогне купувачите да одлучат кои производи се свежи и добро спакувани, а кои не.  (4763 посети).
  • Компјутерско предвидување на токсичноста на потенцијалнo естрогено активни супстанци - Во последните неколку години со употреба на in silico методи развиени се структура-активност релации и квантитативни структура-активност релации модели за естрогени хемикалии базирани на експериментално утврдени податоци за нивно врзување на естрогените рецептори или имитирање на дејството на естрогените хормони. Овие модели покажуваат добри статистички резултати во валидацијата и можат да укажат на структурните елементи одговорни за нивниот естроген ефект.  (4834 посети).

 Хумор

најчитан
Електрофилна адиција - молекулска драма (5578 посети)
Словенската и хемиската писменост (5539 посети)
Смртта на биретата (5531 посети)
Карикатури (5454 посети)
Дали е пеколот егзотермен или ендотермен? (5441 посети)
Станувајќи алкохол (5383 посети)

 Link.Hemija.net

најнови линкови
Збирка материјали за наставата во 21-от век (2010-05-20)
Academic Earth (2010-05-02)
Institute of Chemical Methodologies (2010-02-21)
Universitе des Sciences et de la Technologie HOUARI BOUMEDIENE (2010-02-21)
Beer's Law (2009-08-03)
British Antarctic Survey (2009-07-12)

 Нобеловци

Harold Clayton Urey (1934)
Jens Christian Skou (1997)
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (1905)
Alan G. MacDiarmid (2000)
Ahmed Zewail (1999)
Michael Smith (1993)
Kary B. Mullis (1993)
Vladimir Prelog (1976)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net