Exploring Macedonia  National Tourism Portal

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи

Архива на статии објавени на Hemija.net

Текстови објавени во текот на:

2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - Врвни десет


   Статии објавени во текот на 2005 година

  • Нано изненадување - Изненадувачкиот механизам според кој наночестичките се формираат во полимерите би можел да им обезбеди на истражувачите нова алатка за контрола на растењето на овие материјали.  (4770 посети).
  • Класификација на јагоди со гасна хроматографија - Група француски научници користејќи ги резултатите добиени со цврстофазна микроекстракција и со гасна хроматографија се обиделе да развијат метода за класификација на седумнаесет различни типови јагоди.  (5023 посети).
  • Побезбедни поливинил хлоридни материјали - Ултравиолето-вото зрачење може да го редуцира истекувањето на фталати од уредите кои се користат во медицината, а се направени од поливинил хлорид, велат резултатите од истражувањата направени од група јапонски научници. Со оглед на токсичноста на фталатите методата која ја предлага оваа група научници изгледа како прифатлива алтернатива.  (4880 посети).
  • Науката во Америка стагнира?! - Во последниве две децении САД се соочуваат со постојано опаѓање на уделот во вкупниот број на објавени научни резултати. За разлика од нив уделите на публикациите од земјите на Европската Унија и Далечниот исток се зголемува, покажуваат последните студии презентирани од Science Watch.  (4750 посети).
  • Едномолекулски транзистори - Канадските и британските научници успеале да конструираат едномолекулски транзистор. Нивниот уред овозможува контрола на електричниот полнеж на сличен начин како и микроскопските силициумови транзистори, но овој пат на атомско ниво. Ова откритие би можело да претставува прв голем чекор кон создавањето на електронски уреди базирани на молекулска електроника.  (4811 посети).
  • На гигантските планети постои суперјонска вода - Хемичарите успеале да создадат услови какви што постојат на гигантските планети на нашиот Сончев систем. Тие покажале дека при вакви услови водата во гигантските планети, како Нептун, може да се однесува доста чудно.  (4747 посети).
  • Крајот на очилата? - Неодамна во САД е развиена техника за формирање на гел во окото под физиолошки услови. Гелот би можел да претставува трајно решение за ослабувањето на видот кое може да ги погоди луѓето од средовечна возраст па натаму, како последица на остарувањето на материјалот од кој се сочинети очните леќи.  (4944 посети).
  • Да се познават природните науки значи да се сакаат - Анализата направена во 40 држави ширум светот ја докажува долго постоечкото тврдење: дека колку повеќе човек ги познава природните науки толку повеќе тој ги поддржува научните истражувања  (4741 посети).
  • Јаглерод субоксид - Јаглерод моноскидот и јаглерод диоксидот се најдобро познатите молекули кои се состојат само од јагледод и куслород, но овие два елемента формираат и други соединенија, како на пример јаглерод субоксидот (C3O2), кој е истовремено и најстабилната молекула од останатите оксиди на јаглеродот.  (4976 посети).

 Нобеловци

Harold Clayton Urey (1934)
Jens Christian Skou (1997)
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (1905)
Alan G. MacDiarmid (2000)
Ahmed Zewail (1999)
Michael Smith (1993)
Kary B. Mullis (1993)
Vladimir Prelog (1976)

 Link.Hemija.net

најпосетувани линкови
Indian Institut of Technology, Department of Chemistry (6435 посети)
ScienceDirect TOP25 Hottest Articles (6427 посети)
Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (6422 посети)
The Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (6413 посети)
Збирка материјали за наставата во 21-от век (6396 посети)
Beer's Law (6394 посети)

 Хумор

најчитан
Електрофилна адиција - молекулска драма (5436 посети)
Смртта на биретата (5379 посети)
Карикатури (5318 посети)
Дали е пеколот егзотермен или ендотермен? (5317 посети)
Словенската и хемиската писменост (5289 посети)
Станувајќи алкохол (5255 посети)

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net