Exploring Macedonia National Tourism Portal

Линкови на Hemija.net

Македонски дел од
хемискиот
кибер простор

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи
Link.Hemija.net | Додадете стрница | Внесете промена | Cool страници | Врвени десет | Пребарување

  Пребарај 

Напредно пребарување

  Категории 

Универзитети
Хемиски друштва и организации
Владини агенции и лаборатории
 
Аналитичка хемија
Биохемија
Геохемија
Електрохемија
Историја на хемијата
Клиничка и медицинска хемија
Кристалографија
Образование
Општа и неорганска хемија
Органска хемија
Спектроскопија
Теориска хемија
Физичка хемија
Хемија на животна средина
Хемија на материјали
Хемометрија
Хроматографија
 
Безбедност во лабораторија
Токсични хемикалии
 
Конференции
Интернет комуникации
 
Бази на податоци
Периодни системи
Молекули
Биографии
Патенти
Софтвер
Архиви на софтвер
WAP страници
 
Хемиски портали
Хемиски хумор
 
Останати линкови

  Физичка хемија

Резултатите од 1 до 10 се прикажани на оваа страница од вкупно 24 најдени.
Сортираj според [Наслов] [Посети] [Оценки]

 • Beer's Law - Беров закон. Статијата е едноставна и прегледна. Во неа се објаснуваат основите на беровиот закон врз кој денес се базираат околу 90% од сите аналитички методи.
  (Додадено на 03 август 2009, 6242 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • An Introduction to Surface Chemistry - Вовед во хемијата на површините. Во вид на интернет страница претставени се основите на хемијата на површините поделени во неколку делови: 1. Структура на површините; 2. Атсорпција на молекули на површините; 3. Лангмуирова изотерма; 4. Ефекти на притисокот на гасовите; 5. Аналитички техники за изучување на површините; 6. Структура на слоевите; 7. Изучување на површините со атомска силова микроскопија и слични техники.
  (Додадено на 07 февруари 2005, 6207 посети)
  Оценка: 7.5/10 од 2 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Chemical Kinetics - Лекции по хемиска кинетика од Mike Lyon од Chemistry Department at Trinity College, Даблин, Ирска. На страницата ќе најдете материјали за курсот по хемиска кинетика. Курсот е достапен во PDF формат на 95 страници. Курсот вклучува: зависност на брзината на реакцијата од концентрација, експериментални методи, консекутивни реакции, зависност на брзината од температурата, биомолекулски реакции и др.
  (Додадено на 14 ноември 2004, 6205 посети)
  Оценка: 1/10 од 1 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • MATTER Initiative for Schools - Nuclear binding energies - Интерактивна страница (со симулации, интерактивни вежби, експерименти, задачи и др.) дизајнирана да им помогне на наставниците и учениците во изучувањето на физичките науки.
  (Додадено на 04 мај 2003, 6202 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • The Second Law of Thermodynamics - Втор закон на термодинамиката. Оваа страница покажува дека некои тешки прашања од типот „зошто работите одат наопачки“ во нашите животи имаат многу едноставни објаснувања во хемијата.
  Велат дека основата на Марфиевите закони лежи во вториот принцип на термодинамијата. Погледајте и уверете се сами.
  (Додадено на 28 април 2003, 6203 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Conversion of ethanol to gasoline range hydrocarbons using a zeolite catalyst (HZSM-5) - Истражувањата за алтернативни и обновливи извори на горива е од интерес за земјите кои немаат сопствени наоѓалишта на нафта. Оваа страница претставува обид на научниците од Department of Chemistry (University of the West Indies, Jamaica.) да го објаснат на пошироката јавност начинот на претворба на етанолот во бензин со употреба на синтетичи зеолот (HZSM-5).
  (Додадено на 25 април 2003, 6201 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • An Introduction to Surface Chemistry - Воведен курс по хемија на површини. Автор: Roger Nix од Queen Mary, University of London.
  (Додадено на 24 април 2003, 6210 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Structures of Inorganic Crystals - Chime туториал дизајниран за презентирање на неоргански кристални структури. Го прикажува координациониор број и пакувањето на голем број катјони и анјони, и ги прикажува сличностите и разликите помеѓу различни структури и др.
  (Додадено на 04 април 2003, 6199 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Symmetry Tutorial - Туториал базиран на Chime plugin-от за интернет претставување на хемиски структури. Претставува вовед во елементите и операциите на симетрија. Материјалот е соодветен за додипломски курсеви по физичка, неорганска хемија или спектроскопија. Основните елементи на симетрија се илустрирани со употреба на комбинации на молекулски структури, 3Д анимации и др.
  (Додадено на 29 март 2003, 6204 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Symbolism and Terminology in Enzyme Kinetics - Симболизам и терминологија во кинетиката на ензимите. Online книга со тринаесет поглавја (International Union of Biochemistry).
  (Додадено на 28 декември 2002, 6199 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   

  3 страници: 1 2 3 .   Следна страница >>

  Пребарај во оваа категорија:

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net