350.org

Линкови на Hemija.net

Македонски дел од
хемискиот
кибер простор

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи
Link.Hemija.net | Додадете стрница | Внесете промена | Cool страници | Врвени десет | Пребарување

  Пребарај 

Напредно пребарување

  Категории 

Универзитети
Хемиски друштва и организации
Владини агенции и лаборатории
 
Аналитичка хемија
Биохемија
Геохемија
Електрохемија
Историја на хемијата
Клиничка и медицинска хемија
Кристалографија
Образование
Општа и неорганска хемија
Органска хемија
Спектроскопија
Теориска хемија
Физичка хемија
Хемија на животна средина
Хемија на материјали
Хемометрија
Хроматографија
 
Безбедност во лабораторија
Токсични хемикалии
 
Конференции
Интернет комуникации
 
Бази на податоци
Периодни системи
Молекули
Биографии
Патенти
Софтвер
Архиви на софтвер
WAP страници
 
Хемиски портали
Хемиски хумор
 
Останати линкови

  Историја на хемијата

Резултатите од 11 до 20 се прикажани на оваа страница од вкупно 38 најдени.
Сортираj според [Датум] [Посети] [Оценки]

 • Chemistry - A Historical Perspective - На оваа страница одржувана од James Fromm историјата на хемијата е поделена на 14 дела: древна хемија, алхемија, преод, гасови, атоми, органска хемија, структура на молекули, периоден систем, физичка хемија, синтетска органска хемија, неорганска хемија, електрони, атомско јадро и нуклеарни реакции. Секој оддел содржи повеќе пододдели.
  (Додадено на 03 септември 2003, 6204 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Chemistry: A History - Online книга за историјата на хемијата
  (Додадено на 11 мај 2001, 6201 посети)
  Оценка: 1/10 од 1 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Classic Chemistry - Класични хемиски статии, историски календар, речник на архаични хемиски термини, интернет извори за историја на хемијата...
  (Додадено на 02 ноември 2001, 6202 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Classic Papers from the History of Chemistry - Статии од „класиците на хемијата“ (и физиката). Со линкови до други страници во врска со историјата на хемијата. (страницата ја одржува John Park)
  (Додадено на 11 мај 2001, 6200 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Conformational Isomers - Hermann Sachse претставува еден од пионерите на стереохемијата. Како 28-годишен асистент во Берлин ги забележал недостатоците на Baeyer-ова теорија на напон. Тој докажал (во резултатите публикувани во три наврати) дека поголемите прстени јаглеродните атоми не мора да се наоѓаат во рамнина. Арно ама неговите идеи не биле прифатени од современиците зашто не биле изразени пеку јазикот разбирлив на хемичарите од ота време, туку со математички равенки.
  (Додадено на 08 јуни 2003, 6207 посети)
  Оценка: 10/10 од 1 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Electrons in Atoms and Spectroscopy - На оваа страница ќе најдете куси информации за изучувањата на светлината и спектроскопијата, спектарот на водород, Балмеровата формула, и за боровиот модел на атомот.
  (Додадено на 04 септември 2003, 6200 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Famous Scientists - Електрохемија - Научници кои придонеле за развојот на електрохемијата.
  (Додадено на 08 септември 2001, 6204 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Glossary of Archaic Chemical Terms - Речник на архаични хемиски термини. Помеѓу другото ќе најдете: воздушна киселина или фиксиран воздух - за CO2, алкален воздух - за NH3, дефлогистирачки воздух и огнен воздух - за кислород и уште многу други.
  (Додадено на 17 јуни 2002, 6198 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Great Chemists Who Aren`t Dead White Guys - Преглед на жените научници во последните 4000 г. (само 140). Описи на нивната научна работа. Другата половина од страницата содржи податоци за американски научници со африканско потекло.
  (Додадено на 01 февруари 2002, 6199 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • History of Chemistry - Биографии на хемичари, Оригинални статии на класиците на хемијата, линкови за сајтови поврзани со историјата на науката.
  (Додадено на 11 мај 2001, 6199 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   

  4 страници: 1 2 3 4 .   << Претходна страница - Следна страница >>

  Пребарај во оваа категорија:

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net