Farmahem - od 2001 sponzor na Hemija.net

Линкови на Hemija.net

Македонски дел од
хемискиот
кибер простор

Главна страница Линкови Периоден систем Книги и списанија Експерименти Нобеловци Форум Хумор Email
  Статии публикувани во 2008
  Статии публикувани во 2007
  Статии публикувани во 2006
  Статии публикувани во 2005
  Статии публикувани во 2004
  Статии публикувани во 2003
  Статии публикувани во 2002
  Статии публикувани во 2001
  Статии публикувани во 2000
  Врвни десет
  Внесете промена
  Cool страници
  Врвни десет
  Додадете нова страница
  Периодични списанија
  Книги од странски издавачи
  Книги од домашни издавачи
Link.Hemija.net | Додадете стрница | Внесете промена | Cool страници | Врвени десет | Пребарување

  Пребарај 

Напредно пребарување

  Категории 

Универзитети
Хемиски друштва и организации
Владини агенции и лаборатории
 
Аналитичка хемија
Биохемија
Геохемија
Електрохемија
Историја на хемијата
Клиничка и медицинска хемија
Кристалографија
Образование
Општа и неорганска хемија
Органска хемија
Спектроскопија
Теориска хемија
Физичка хемија
Хемија на животна средина
Хемија на материјали
Хемометрија
Хроматографија
 
Безбедност во лабораторија
Токсични хемикалии
 
Конференции
Интернет комуникации
 
Бази на податоци
Периодни системи
Молекули
Биографии
Патенти
Софтвер
Архиви на софтвер
WAP страници
 
Хемиски портали
Хемиски хумор
 
Останати линкови

  Биографии

Резултатите од 1 до 10 се прикажани на оваа страница од вкупно 21 најдени.
Сортираj според [Датум] [Посети] [Оценки]

 • Alexei Abrikosov - Алексеј Абрикосов - Добитник на Нобеловата награда за физика во 2003 година „пионерскиот удел во во теоријата на суперпроводливост и суперфлуиди“. Покрај останатите резултати постигнати на полето на теориското изучување на металите, семиметалите, суперпроводниците и полупроводници. Најпознат во научниот свет е според откритието на типот II на суперпроводници и изучувањето на нивните магнетни својства.
  (Додадено на 07 октомври 2003, 6263 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Amedeo Avogadro (1776-1856) - Авогадро е италијански хемичар роден на 9.8.1776 во семејство на познати адвокати. Неговите сознанија биле игнорирани во текот на неговиот живот. Но денес сите хемичари помислуваат на него кога ќе се спомне консептот за количество супстанца. Денес дури и посоти ден на количеството супстанца - 23 октомври.
  (Додадено на 02 јуни 2003, 6269 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Anthony J. Leggett - е еден од пионерите во изучувањето на суперфлуидите. Ги постави основите за квантно физичко изучување на макроспопските дисипативни системи. Добитник на 1/3 од Нобеловата награда по физика во 2003 година.
  (Додадено на 07 октомври 2003, 6271 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • ChemTeam Photo Gallery Menu - Галерија на слики и фотографии на познати хемичари.
  (Додадено на 06 август 2001, 6260 посети)
  Оценка: 7/10 од 1 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Ernest Rutherford (1871-1937) - Радерфорд е еден од најистакнатите научници на сите времиња. Тој за атомот е тоа што Дарвин претставува за еволуцијата, Њутн за механиката, Фарадеј за струјата и Ајнштајн за теоријата на релативитет - вели John Campbell автор на книгата Rutherford Scientist Supreme и творец на оваа страница, на која ќе најдете библиогрфски податоци, биографија, награди кој Радерфорд ги добил и др.
  (Додадено на 02 јуни 2003, 6277 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • J. Georg Bednorz – Autobiography - Автобиографија на Нобеловиот лауреат по физика од 1987 година. нобеловата награда ја добива за начајните откритија на полето на развојот на керамички суперпроводници заедно со K. Alexander Müller. Подцнежните истражувања покажале дека керамичкиот материјал подари кој ја добиле Наградата претставува смеса од повеќе матријали од кои некои со повисоки критични температури.
  (Додадено на 11 јануари 2004, 6273 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • John Bardeen - (1908-1991) e двоен добитник на Нобеловата награда за физика во 1956 за развојот на електронскиот транзистор и во 1972 за теоријата на суперпроцодливост.
  (Додадено на 06 јануари 2004, 6270 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • John Robert Schrieffer - The Nobel Prize in Physics 1972 - Добитник на Новелоцата награда за физика во 1972 година „за развојот на теоријата за суперптовосливост“.
  (Додадено на 03 јануари 2004, 6271 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • K. Alex Müller - K. Alexander Müller заедно со J. G. Bednorz ја добиваат Нобеловата награда физика за значајниот напредок во развојот суперпроводливоста кај нерамички материјали во 1987 година.
  (Додадено на 25 јануари 2004, 6257 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   
 • Leon N. Cooper - Добитник на 1/3 од Нобеловата награда во 1972 година за развојот на теоријата за суперптоводливоста која је нарекува и BCS-теорија (сподер нејзините творци John Bardeen, Leon Neil Cooper и John Robert Schrieffer - сите тројца ја делат наградата во 1972).
  (Додадено на 25 јануари 2004, 6275 посети)
  Оценка: 0/10 од 0 глас(ови). [Оценете го сајтот]
   

  3 страници: 1 2 3 .   Следна страница >>

  Пребарај во оваа категорија:

[Главна стана] [Стари статии] [Периоден систем] [Линкови]
[Нобеловци] [Форум] [Хумор] [E-mail]

© Hemija.net, Скопје, Македонија. Контакт: kontakt@hemija.net